niedziela, 16 sierpnia 2015

Dżem jeżynowy z nutą lawendy

I pomyśleć,że jeżyna która z każdym rokiem daje u nas coraz to większe plony ( może też i kwestia słonecznego lata ) była wręcz wykopana z tego miejsca , w którym rośnie, a obecny jej krzew "odbił" od korzenia i teraz tak obficie raczy nas swoimi owocami.
Wczoraj zebrałam właśnie 10 litrowe wiadro tych pysznych i zdrowych owoców.


Jednak nie sposób zjeść tyle na surowo więc przerobiłam je na dżem z dodatkiem lawendy.
Tak wiem znowu ta lawenda :), ale nic nie poradzę ,że próbuję ją wszędzie "przemycić " z różnym skutkiem.
Jak już wspominałam owoce jeżyny oprócz walorów smakowych mają wiele i tych prozdrowotnych zwłaszcza wskazane są dla kobiet ( zwłaszcza tych w średnim wieku ).
Nawet z nasion ,które znajdują się w owocach produkowany jest olej , który następnie wykorzystuje się w celach kosmetycznych.
Dlatego też poszłam z lekka na "łatwiznę " i nie oddzieliłam tychże nasionek od owocowej masy tłumacząc sobie,że gdzieś tam w ich środku tkwi dobroczynna moc :)
Jednak jeżeli komuś przeszkadzają nasiona może zawsze masę owocową ich pozbawić i zrobić dżem bez nich.

SKŁADNIKI:
  • 3 kg owoców jeżyny 
  • 1 kg  cukru 
  • 3 konfitureksy ( gellwe)
  • 60 gałązek kwiatowych lawendy 

WYKONANIE:

Słoiki i zakrętki dokładnie umyć i wyprażyć w piekarniku.
Jeżyny umyć i włożyć d garnka z grubym dnem.
Owoce zblendować i zmieszać z konfitureksami.
Kwiaty lawendy związać nitką w zgrabny bukiecik i zanurzyć w owocowej masie.
Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając aby masa nie przywarła do dna garnka.
Po zagotowaniu dodać cukier i gotować jeszcze przez 3- 5 minut - jeżeli mamy większe kawałki owoców.
Usunąć lawendowy bukiecik i przekładać dżem do słoików.
Słoiki układać do góry dnem i owinąć ręcznikiem zostawiając do wystudzenia.


SMACZNEGO :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz