poniedziałek, 24 lipca 2017

Nutellina z dyniowatych

Kiedyś robiłam powidła śliwkowe "a la nutella"  i były pyszne, ale odkąd ścięliśmy śliwkę węgierkę  już ich nie robię , a szkoda.
No ,ale dzięki temu wymyśliłam sobie nutellinę  z cukini lub patisona.
Jako ,że oba te dyniowate po ugotowaniu są raczej podobne w smaku (czyli nijakie :) ), tak więc w zależności od tego co obrodzi w danym roku w moim ogrodzie z tego powstanie moja nutellina.


SKŁADNIKI:

  • 3-4 kg patisona lub cukini ( po obraniu)
  • 1/2 kg cukru 
  • kakao 2 łyżki 
  • 3 konfitureksy Gellwe
  • sok z połowy cytryny 
  • opcjonalnie aromat migdałowy

WYKONANIE :
Dyniowate obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne.
Pokroić w drobną kostkę.
Włożyć do garnka z grubym dnem i dodać niewielką ilość wody.
Gotować do miękkości.
Miękkie zmiksować blenderem na gładką masę.
Dodać konfitureksy , cukier,kakao i aromat migdałowy i dobrze wymieszać.
Zagotować ponownie i gotować jeszcze kilka minut.
Przekładać gorące do uprzednio przygotowanych słoików.
Odwrócić słoiki do góry dnem i przykryć ręcznikiem pozostawiając w ten sposób do wystudzenia .
Gotowe :)

Ps. Jeżeli ktoś nie stosuje cukru może go zastąpić wg. uznania ksylitolem lub stewią i dosłodzić po swojemu.

SMACZNEGO :)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz