środa, 26 lipca 2017

Przecier ogórkowy

Nie wiem czy ktoś robi przecier ogórkowy, ale ja tak i zawsze jest wykorzystany do ostatniego słoika.
Robię go dlatego ,że jest bardzo prosty w wykonaniu i potem tylko chlup do garnka i zupa ogórkowa gotowa.
Nie trzeba się bawić z tarciem kiszonych ogórków , bo to wcale  już takie fajne nie jest, jak tarcie świeżych.

SKŁADNIKI:

  • ogórki
  • koper
  • czosnek 
  • sól niejodowana
  • chrzan - korzeń
  • opcjonalnie liście winogrona tudzież porzeczki 
WYKONANIE :

Ogórki umyć i obrać ze skóry.
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie lekko posolić ok. 1 mała łyżeczka soli ,po to aby puściły sok.
Odcedzić z soku (soku nie wylewać tylko wypić :) :) :)  lub, użyć do zrobienia toniku na twarz )
Ogórki przełożyć do uprzednio przygotowanych słoików.
Do każdego słoika na wierzch dodać 1 małą łyżeczkę soli , ząbek czosnku , kawałek chrzanu , koper i opcjonalnie liść winogrona albo porzeczki.
Dobrze zakręcić słoiki i wynieść do piwnicy lub spiżarni.

Smacznej zupy ogórkowej :)

Tak te ogórki na wierzchu są białe i to jest taka odmiana white wonder.






 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz