Same borówki mogłyby być zbyt mdłe więc postanowiłam dodać czerwonej porzeczki i cynamonu dla polepszenia smaku :)
Składniki :
- 3 kg borówek amerykańskich
- 700 g porzeczki czerwonej
- 1300 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 opakowania konfitureksu ( Gellwe )
Porzeczki czerwone umyć ,obrać z szypułek , zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko do garnka( najlepiej z grubym dnem ), w którym będziemy gotować dżem .
Borówki umyć ,dołożyć do garnka i częściowo też zmiksować blenderem ( tak aby część owoców była cała ).
Dodać konfitureks i cynamon ,wymieszać i doprowadzić do wrzenia od czasu do czasu mieszając aby owoce nie przywarły do garnka .
Po zagotowaniu dodać cukier, wymieszać i gotować jeszcze około 2 minuty ,a następnie gorący dżem wkładać do przygotowanych słoików ( umyte i wyparzone ).
Odwrócić do góry dnem i studzić owinięte np. ręcznikiem.
SMACZNEGO :)
Ps . Dżem wyszedł naprawdę przepyszny ,a lekka nuta cynamonu i kwaskowy smak porzeczki nadał mu tylko oryginalnego charakteru ,którego trudno by szukać na sklepowych półkach :)
Do własnych przetworów używam słoików,które kiedyś były kupione z czymś innym np. przecierem pomidorowym tak więc recykling słoikowy mam zaliczony :)
Ps. a tak wyglądają u mnie borówkowe giganty :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz