niedziela, 25 października 2015

Salceson

Czasem może się zdarzyć,że mamy nieodpartą ochotę na szarlotkę, ale niestety brak margaryny w lodówce krzyżuje nasze plany :(
Wtedy idealnym substytutem szarlotki na kruchym spodzie może być salceson.
Cóż to takiego jest ?
Otóż jest to ciasto ucierane z dużą ilością jabłek ,które smakuje wyśmienicie i w zupełności może zastąpić tradycyjną szarlotkę.

SKŁADNIKI:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1.5 szklanki cukru 
  • 1.5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 kg jabłek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao 
  • cynamon
WYKONANIE :

Jabłka umyć, obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki, a następnie obsypać je cynamonem. 
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać powoli do tej masy olej i nadal ubijać.
Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dobrze wymieszać i dodać jabłka. 
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.

SMACZNEGO :)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz