Wtedy idealnym substytutem szarlotki na kruchym spodzie może być salceson.
Cóż to takiego jest ?
Otóż jest to ciasto ucierane z dużą ilością jabłek ,które smakuje wyśmienicie i w zupełności może zastąpić tradycyjną szarlotkę.
SKŁADNIKI:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1.5 szklanki cukru
- 1.5 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- cynamon
WYKONANIE :
Jabłka umyć, obrać i pokroić w średniej wielkości kawałki, a następnie obsypać je cynamonem.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać powoli do tej masy olej i nadal ubijać.
Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Dobrze wymieszać i dodać jabłka.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz