piątek, 25 września 2015

Ciasto z dynią i lawendą

Początek jesieni dyniami się mieni :) można by rzec, a skoro dynie już zebrałam czas na ciasto z dynią.





Ciasto jest bardzo puszyste i aromatyczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w wykonaniu.

SKŁADNIKI :
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 kopiaste szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach dyni ( można ew. dać jabłko lub marchew)
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • cukier puder lawendowy do oprószenia ciasta   
WYKONANIE:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Zetrzeć świeżą dynię na grubych oczkach ewentualnie jabłka lub marchew jeżeli nie lubi się dyni.
Następnie jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 
Powoli do tej masy dodawać olej i dalej ubijać.
Dodać dynię, skórkę pomarańczową , lawendę i wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą i domieszać do ciasta.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki - można nadal mikserem.
Wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez około 1 godzinę.

SMACZNEGO :)






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz