czwartek, 26 maja 2016

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Właśnie jest sezon na rabarbar więc jak tu nie skorzystać i nie zrobić coś pysznego :)
Padło na kruche ciasto z budyniem i rabarbarem.

Zanim je zrobiłam przewertowałam trochę internet i w sumie nie trzymając się żadnego przepisu zrobiłam znowu po swojemu.

SKŁADNIKI :
Na ciasto 

  • 2 szklanki mąki tortowej 
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 5 żółtek 
  • 250 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Budyń :
  • 2 budynie waniliowe 
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła 
  • 2 łyżki cukru
Dodatkowo :

rabarbar , wiórki kokosowe , cukier trzcinowy 

WYKONANIE :

Rabarbar umyć i pokroić w kawałki ok 2 cm.
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu.
Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą masę dodając do niego cukier, a następnie po jednym żółtku.
Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części jedną większą i jedną mniejszą.
Większą częścią ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć równomiernie budyń. 
Na budyń wyłożyć ciasto skubiąc je na małe kawałki.
Następnie wyłożyć rabarbar posypując delikatnie cukrem i kokosem.
Piec w nagrzanym piekarniku przez około godzinę.

SMACZNEGO :) 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz