środa, 1 kwietnia 2015

Wielkanocne zwierzątka


" Na zielonej łące raz ,dwa ,trzy pasły się zające .... " tak zaczynała się pewna dziecięca piosenka, która przypomniała mi się w trakcie pieczenia mojego corocznego dodatku do wielkanocnego żurku.
Wiem w żurku powinna być biała kiełbasa i jajko , ale kto powiedział ,że nie może być też taki oto dodatek.
Przepis ten można również wykorzystać do zrobienia tzw. paluchów jako pikantnej  przekąski.

SKŁADNIKI :

  • 1 kg mąki  
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka śmietany ( ja dałam 18 % )
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 kostka margaryny np. Kasia 
  • 5 żółtek
  • sól do smaku plus kminek, papryka słodka lub kto co lubi 
WYKONANIE :
Mąkę przesiać do miski.
Do mąki zetrzeć na tarce o grubych oczkach margarynę i dodać  żółtka.
Mleko + śmietanę delikatnie podgrzać i w tym dobrze rozetrzeć drożdże.
Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
Następnie dodać do mąki i wyrobić na jednolite ciasto dodając uprzednio sól i przyprawy.
Gdy ciasto jest zagniecione i elastyczne wałkować je po trochu na stolnicy na grubość ok . 0,5 cm i wykrawać foremkami figurki.
Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach gdyż rosną w trakcie pieczenia i smarować białkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
Piec na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku .
Połysk i ładny kolor nabierają dzięki smarowaniu białkiem z mlekiem.

SMACZNEGO :)



1 komentarz :