środa, 8 kwietnia 2015

Babka z białek

Sezon bab drożdżowych i innych babek wielkanocnych wprawdzie już za nami, ale ja chciałam zamieścić przepis na babkę z białek.
Czasem zostają nam białka z pieczenia innych ciast więc warto czasem je przerobić na tę właśnie babkę.
Ja wg. tego przepisu zrobiłam kilka mniejszych babeczek i jajek , a oprócz tego wyszła jeszcze całkiem spora większa babka.

SKŁADNIKI:

  •  1 szklanka białek  ( ok 7- 8 białek )
  • 3/ 4 szklanki cukru 
  • 400 g mąki tortowej 
  • 250 g masła 
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 mandarynka 
  • olejek pomarańczowy 
  • cukier puder do posypania babki lub polewa
  • 1 łyżka kakao  
WYKONANIE :

Delikatnie podgrzać mleko i w nim rozpuścić masło - dobrze wymieszać .
Białka ubić na sztywna pianę , a następnie dodać do nich cukier i nadal ubijać.
Wlewać powoli roztopione masło w mleku i dalej delikatnie ubijać.
Dodać sok wyciśnięty z mandarynki i olejek pomarańczowy , a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie połączyć składniki.
Masę podzielić na dwie części i do drugiej domieszać kakao.
Blaszkę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą .
Ciasto wlewać do blaszki  na zmianę raz ciasto jasne ,raz ciemne.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 - 180 stopni zależy od piekarnika i piec ok 45 minut na złoty kolor.

SMACZNEGO :)







3 komentarze :

  1. Smakowicie wygląda ☺ A jak dużo nalać do formy ciasta? Czy ciasto wyrasta dużo? ...chodzi mi o to czy jest ryzyko że wykipi podczas pieczenia.
    Pozdrawiam -
    - Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto owszem rośnie i jest puchate po upieczeniu :) Ja zawsze zapełniam brytfanny ciastem ucieranym lub biszkoptowym jakieś 3/4 pojemności tak aby uniknąć ryzyka ucieczki ciasta.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź ☺

      Usuń