Czasem zostają nam białka z pieczenia innych ciast więc warto czasem je przerobić na tę właśnie babkę.
Ja wg. tego przepisu zrobiłam kilka mniejszych babeczek i jajek , a oprócz tego wyszła jeszcze całkiem spora większa babka.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka białek ( ok 7- 8 białek )
- 3/ 4 szklanki cukru
- 400 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mandarynka
- olejek pomarańczowy
- cukier puder do posypania babki lub polewa
- 1 łyżka kakao
Delikatnie podgrzać mleko i w nim rozpuścić masło - dobrze wymieszać .
Białka ubić na sztywna pianę , a następnie dodać do nich cukier i nadal ubijać.
Wlewać powoli roztopione masło w mleku i dalej delikatnie ubijać.
Dodać sok wyciśnięty z mandarynki i olejek pomarańczowy , a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie połączyć składniki.
Masę podzielić na dwie części i do drugiej domieszać kakao.
Blaszkę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć bułka tartą .
Ciasto wlewać do blaszki na zmianę raz ciasto jasne ,raz ciemne.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 - 180 stopni zależy od piekarnika i piec ok 45 minut na złoty kolor.
SMACZNEGO :)
Smakowicie wygląda ☺ A jak dużo nalać do formy ciasta? Czy ciasto wyrasta dużo? ...chodzi mi o to czy jest ryzyko że wykipi podczas pieczenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam -
- Ola
Ciasto owszem rośnie i jest puchate po upieczeniu :) Ja zawsze zapełniam brytfanny ciastem ucieranym lub biszkoptowym jakieś 3/4 pojemności tak aby uniknąć ryzyka ucieczki ciasta.
UsuńDziękuję za odpowiedź ☺
Usuń