czwartek, 24 lipca 2014

Dżem borówkowo - jeżynowy

Jako ,że u mnie zbiór owoców borówki amerykańskiej nadal w pełni, a i jeżyna bezkolcowa nie poskąpiła w tym roku owoców postanowiłam zrobić kolejny kulinarny eksperyment.

Dżem borówkowo - jeżynowy z nutą orientalną :)

SKŁADNIKI :


  • ok 3 kg borówki amerykańskiej 
  • ok 0.5 kg jeżyny (ostrężyny )
  •  1 kg cukru 
  • 3 konfitureksy ( Gellwe )
  • 10 goździków
  • 5 nasion kardamonu 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 
  • 1 cytryna
 WYKONANIE :

Przygotować słoiki i zakrętki ( umyć i wyprażyć w piekarniku ).

Owoce umyć i wrzucić do garnka z grubym dnem.Częściowo zmiksować blenderem ,ale niekoniecznie.
Wymieszać z konfitureksami i doprowadzić do wrzenia ,mieszając aby nie przywarły do garnka.
Goździki, kardamon, cynamon i dwie łyżki cukru zmielić w młynku do kawy.
Po zmieleniu przyprawy przesiać przez sitko do garnka z owocami .
Gdy owoce się zagotowały dodać cukier i sok z wyciśniętej cytryny, dobrze wymieszać i doprowadzić do ponownego wrzenia.
Gotować jeszcze około 3 minut.
Gorący dżem przekładać do przygotowanych uprzednio słoików.
Słoiki odwrócić do góry dnem i owinąć ręcznikiem do wystudzenia.

Ps. Pomimo iż tym razem dałam tylko 1 kg cukru dżem jest wystarczająco słodki i zgęstniał bez problemu.
      Dzięki zastosowanej mieszance przypraw smakuje wyśmienicie :)

SMACZNEGO :)

Owoce jeżyny ( ostrężyny ) zbieramy wtedy gdy same łatwo odchodzą od dna kwiatowego.Wtedy mamy pewność ,że są słodkie :)










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz