Dżem borówkowo - jeżynowy z nutą orientalną :)
SKŁADNIKI :
- ok 3 kg borówki amerykańskiej
- ok 0.5 kg jeżyny (ostrężyny )
- 1 kg cukru
- 3 konfitureksy ( Gellwe )
- 10 goździków
- 5 nasion kardamonu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 cytryna
Przygotować słoiki i zakrętki ( umyć i wyprażyć w piekarniku ).
Owoce umyć i wrzucić do garnka z grubym dnem.Częściowo zmiksować blenderem ,ale niekoniecznie.
Wymieszać z konfitureksami i doprowadzić do wrzenia ,mieszając aby nie przywarły do garnka.
Goździki, kardamon, cynamon i dwie łyżki cukru zmielić w młynku do kawy.
Po zmieleniu przyprawy przesiać przez sitko do garnka z owocami .
Gdy owoce się zagotowały dodać cukier i sok z wyciśniętej cytryny, dobrze wymieszać i doprowadzić do ponownego wrzenia.
Gotować jeszcze około 3 minut.
Gorący dżem przekładać do przygotowanych uprzednio słoików.
Słoiki odwrócić do góry dnem i owinąć ręcznikiem do wystudzenia.
Ps. Pomimo iż tym razem dałam tylko 1 kg cukru dżem jest wystarczająco słodki i zgęstniał bez problemu.
Dzięki zastosowanej mieszance przypraw smakuje wyśmienicie :)
SMACZNEGO :)
Owoce jeżyny ( ostrężyny ) zbieramy wtedy gdy same łatwo odchodzą od dna kwiatowego.Wtedy mamy pewność ,że są słodkie :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz