poniedziałek, 13 lipca 2015

Muffiny z borówkami

Był kiedyś czas, że w ramach "słodkości" tylko piekłam muffiny :)
Muffiny mają to do siebie ,że są bardzo szybkie w przygotowaniu bez używania miksera i innych maszyn , a do tego zawsze się udają :)
Teraz sezon na borówki i inne owoce w pełni więc czas wrócić do muffin.
Przepis pochodzi z książki,którą kupiłam kiedyś w Lidlu - " Muffiny małe, ale za to przepyszne"

SKŁADNIKI :
  na 12 sztuk 

  • 250 g borówek amerykańskich ( mogą być też mrożone) 
  • 300 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1 jajo 
  • 140 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju 
  • 200 g jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:

Borówki jeżeli mamy zamrożone to rozmrozić.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Papilotki umieścić w zagłębieniach formy do muffinek.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem.
Jajko dokładnie wymieszać z cukrem ,olejem i jogurtem naturalnym. 
Dodać tę płynną mieszankę do suchych składników i borówki i całość szybko wymieszać.
Papilotki napełnić ciastem i piec ok 25-30 minut na środkowym poziomie piekarnika aż będą złociste. 
Upieczone pozostawić na 5 minut w formie , a następnie wyjąć na kratkę do wystudzenia.
Można przybrać muffiny w dowolny sposób czyli czekoladą , cukrem pudrem lub zjeść niczym nie " ubrane" - takie są najlepsze, bo najszybciej gotowe do spożycia :)

SMACZNEGO :)




 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz