piątek, 24 marca 2017

Daktylowiec i ślimak

Jako,że u mnie nadal "faza" bezglutenowa tym razem powstało szybkie ciasto na bazie daktyli.
Nie zawiera cukru ani tłuszczu czyli takie wiosenne fit.
Jest wilgotne , pyszne i co tu dużo mówić trzeba spróbować :)

SKŁADNIKI:

  • paczka daktyli = 200g 
  • 4 jajka 
  • 1 szklanka mąki jaglanej 
  • 1 szklanka mielonych orzechów ( u mnie arachidowe) 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 kieliszek rumu lub czystej wódki wg. uznania 
  • 1 garść owoców goji 
  • 1 garść rodzynek 

WYKONANIE:
Daktyle umieścić w garnku , dodać niewielką ilość wody i chwilę gotować.
Przestudzić, a następnie przy użyciu blendera zmiksować na papkę.
Jajka ubić na puszystą masę.
Następnie dodawać po kolei : masę daktylową, mleko , sodę i proszek a następnie po lekkim przemieszaniu mikserem mąki.
Wymieszać na jednolitą masę i dodać jeszcze rodzynki i owoce goji.
Przemieszać łyżką i wyłożyć na brytfannę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok. 50 minut,  a raczej do suchego patyczka gdyż każdy piekarnik jest inny.:)

Smacznego :)

A skoro słodko i leniwie to przedstawiam ślimaka -grzechotkę.
Aby nam również każdy dzień mijał spokojnie i leniwie jak temu ślimakowi :)




środa, 22 marca 2017

Dywan ze sznurka

Coraz bardziej lubię eksperymenty z szydełkiem w dłoni :)
Tym razem wykonałam podwójną próbę swoich sił, a mianowicie nie dość ,że zakupiłam ogromniaste szydełko nr 12 to jeszcze do tego doszedł sznurek bawełniany 5 mm.
Dla mnie, która bardzo często miała w rękach w trakcie robienia druty nr 2, a nawet 1,5 tak grube szydełko było nie lada wyzwaniem.
Aby sobie trochę ułatwić pracę zrobiłam podłużny dywanik.
Wyszedł całkiem spory i w sumie nieźle ciężki dywan.
Jak na użycie tylko 700 m sznurka dywan ma wymiar 130 cm x 80 cm.